30 Ağustos 2022 Salı

Hizaya Girin

 



Bir kitaplık düşünün. 3-5, hatta 10 raftan oluşsun. Bu önden baktığınızda gördüğünüz gerçektir. Şimdi bir de tam kuş bakışı üstten baktığınızı düşünün. Sadece tek bir raf görürsünüz. Alttaki rafların, görünmeseler de orada olduğunu bilirsiniz.

Evren de, gelmişimiz de, geçmişimiz de aynı bu raflar gibi eşzamanlı ve katman katman sıralanmaktadır. Herşey aslında ŞİMDİ’de var olmaktadır.

Rafların “hizaya girmiş” hali “BİR” olma halidir.

Kendinizi evrenin akışına teslim ettiğinizde, evrenle işbirliğine girerek dizginlenemez bir mutluluğa adım atmış olursunuz. Evrenle hizalandığınızda ömür boyu süren bir ortaklık kurmuş olursunuz ve limitsiz potansiyelinizi keşfetmeye başlarsınız.

Iyileşmek istiyorsanız Allah sizi şifalandırmak için daha fazlasını yapamaz. Bu zaten çoktan gerçekleşmiştir. Bilmeniz gereken bunun gerçekleşmiş olduğu rafın tam altınızda mevcut olduğu gerçeğidir.

Ingilizce’de “already done”, Çince’de “hao la”, Türkçe’de “çoktan oldu” anlamına gelen şey tam da hizalanmaktan ibarettir. Zira sizin çoktan olan başka bir gerçekliğiniz altınızda yatan raflarda eşzamanlı olarak mevcuttur.

Bu hizalanmaya pek çoğumuz paralel evren diyebilir.

Stratejik(adventure) bir bilgisayar oyunu oynadığınızı düşünün. Bir noktaya geldiğinizde bir seçim yapmanız gerekir. Yaptığınız seçime göre yola devam edersiniz. Ama başka seçimler, başka yollar da vardır. Bilgisayardaki şansınız “undo” yaparak geri dönüp yada defalarca baştan başlayıp başka yolları da deneyimleyebilmektir. Gerçek hayatta ise size “undo” şansı sunulmaz.

Peki ya “undo” şansımız olsaydı. Seçimlerimiz yüzünden başımıza gelen hastalıklar olmadığı için sağlıklı olabilir, doğru yatırımı yapıp zengin olabilir, doğru insanları seçip mutlu olabilirdik. Daha binlerce örnek sıralanabilir.

Peki şimdi biliyoruz ki yanlış bir seçim yapıp (yanlış beslenip, olmayıp şeyleri kafaya takıp, vs) kendimizi hasta ettik. Ama raflardan birinde doğru seçimleri yapan bir ben var ve o gayet sağlıklı. Her ikisi de eş zamanlı olarak gerçek ve ŞİMDİ’de.

İyi olduğunuz, mutlu olduğunuz, zengin olduğunuz halinizi o raftan alıp (copy), bu rafa koyabilmeyi (paste) ister miydiniz?

Daha önceki ilk yazılarımda Çin’e gitmeme vesile olan videoyu paylaşmıştım. Orada ultrasona bağlı bir kadın, eşzamanlı ikiye bölünmüş bir monitörde, bir yerde kadının 7 santimlik tümörünün screenshot’ı, diğer yerde gerçek zamanlı  görüntüsü, ve kadının üzerinde bir şeyler yapan 3 usta. Bu adamların enerji verirken sürekli tekrar ettikleri “hua san” (bunu bende dahil çoğumuz “vassa” olarak tanımlasa da gerçeği bu) diye bir kelime var. Bu az önce bahsettiğim “already done” ve “hao la” ile aynı anlama gelen bir kelime.

Video: https://youtu.be/iUlxXq6kRug

Bu adamlar gerçekte ne yapıyor?

Kadının 7 santimlik tümörü olduğu bir raf var. Ama tümörün olmadığı ve kadının gayet sağlıklı olduğu başka bir raf da mevcut. Hadi buna paralel evren diyelim. Yada “interstellar” a bağlayalım. Adamlar imgeleme gücü ile kadının sağlıklı olduğu (tümörün olmadığı) paralel evrene gidip, o anı görselleyip ("copy" edip), bu evrene gelip o hali bu evrene “paste” ediyorlar. Yapıştıııır! Kadının tümörü 3 dakkadan az bir sürede yok oluyor.

Buna anne gücü de diyebiliriz. Yaralandığımız yada çocuk dilinde “uf” olduğumuz zaman annemiz gelip acıyan yere elini koyar, süpürme hareketi gibi birşey yapar  ve “geçti geçti” derdi. Ve her ne hikmetse geçerdi acımız, ağrımız.

Hayatımızda olmasını dilediğimiz her şey ama her şey ucu açık temennilerden ibaret. Hele de bizim Türkçemiz tüm diller arasında en berbat temenni dili. Zira olumluyu kendimize çekmek için bile olumsuzu telaffuz ediyoruz.  Ne istediğimizi değil, ne istemediğimizi çok iyi biliyoruz.

Türkçede OlumlaMA

https://blog.ersin.net/2014/05/turkcede-olumlama_1.html 

“Artık hasta olmak istemiyorum”, “hadi kazasız belasız git”, “dertsiz tasasız bir hayat”, “bizi hastalıktan, kazadan beladan, şundan bundan koru Allah’ım”, “mükemmel yerine kusursuz”, “tam yerine eksiksiz”, “cesur yerine korkusuz” ve daha nice örneklerle bu işi ne kadar yanlış yaptığımızı görebilirsiniz. Yani dileklerimiz ucu açık bir temennidir diyoruz ya, biz temenni bile edemiyoruz ki ucu açık olsun!.

Raflarda neler olduğunu imgeleyebilseniz, gerçekleştiremeyeceğiniz hayaliniz olamaz.

Şifa verirken de, elinizi şifa gereken yere koyup enerji göndermeye başladığınızda, o bölgenin çoktan iyileşmiş olduğunu doğrular ve şifa çoktan gerçekleştiği için teşekkürlerinizi sunar, topu evrene atarsınız. Zira siz sadece aracı olabilirsiniz. Evren eğer şifa o kişinin en yüksek hayrına ise doğru raftan gerekeni alıp oraya “paste” eder. Bu tamamen ona kalmış. Buna vakıf olmayan şifacılar kendi enerjilerini heba ederek yorgun düşerler ve kendilerine hayrı olmaz hale gelirler.

Bizim şükür dualarımız da tam da bu işe yarar. Bir şeyin çoktan olmuş halini en saf ve en içten hislerinizle imgeler ve bu çoktan gerçekleştiği için sürekli şükretmeye başlarsanız evrene bunu gerçek kılmak düşer. Saflığın ve içtenliğin olmadığı durumlarda bu gerçekleşemez, zira arkasında yatan negatif ve bastırılmış duygular buna blokaj yaratır. Bu yüzden de nötr olmayı ve akışa bırakarak evrenle hizaya girmeyi başarmanız gerekir.

Seçim Ustası mı, Durum Kurbanı mı?

https://blog.ersin.net/2014/05/secim-ustas-m-durum-kurban-m_1.html

NÖTR OLMAK - HİÇLİĞİN BİRLİĞİ

https://blog.ersin.net/2015/06/notr-olmak-hicligin-birligi.html

Hatırlayalım: 

Bir şeye karşı nötr olursan, yani ona olan arzularından kaynaklanan kaybetme korkusuna sahip olmazsan... Yani ona sahip “olmak” ya da “olmamak” halinin seni farklı biri yapmadığını bilirsen...

O zaman o şeyi "seçme" kudretine sahip olursun. Çünkü içindeki pozitif (istek, arzu, dilek) ve negatif (kaybetme korkusu, kaygı) güçlerin karmaşası arasında kontrolünü kaybetmemiş olursun. Güç tamamen sana geçmiş olur.

Bu da seni “seçim ustası” yapar.

O zaman bulunduğunuz rafın altında sizin farklı versiyonlarınız olduğunu bilin ve enerjinizin sadece bu versiyonla kısıtlı olmadığını idrak edin. Evrenin bir yerinde hayalini kurduğunuz daha iyi bir versiyonunuz her zaman mevcut.

İçinde bulunduğumuz dünyanın şu anki deccal planlarla dolu hali unutmayın ki raflardan birini işgal ediyor. Yalanlarla, virüslerle, savaşlarla, kıtlıkla, yangınla, depremle, sel ve diğer felaketlerle, ekonomiyle, zamlarla, cinsiyetsiz toplum yaratma gayretiyle, gençliği dejenere etmekle, mülkiyetsiz yaşamla, büyük sıfırlama, tek dünya devtletine geçiş ve daha nice planlarla rafta artık adım atacak yer kalmadı.

Hep birlikte sevginin, adaletin, hakkaniyetin, hoşgörünün, şevkatin, merhametin, doğruluk ve dürüstlüğün hakim olduğu o rafı çağırmamızın vakti gelmedi mi?

14 Ağustos 2022 Pazar

Kan Grubuna Göre Beslenerek İyileşme

Kan grubu onbinlerce yıllık bir geçmişe sahip olan bilimdir. Hepimizin ayrı kan gruplarına sahip olması ise bizleri yaradılış itibariyle eşsiz kılar. Bu yüzden hepimizin aynı tip beslenmesi söz konusu olamaz.

Hatırlayalım: kırmızı kan hücreleri tüm hücrelere besin ve oksijen taşır. Beyaz kan hücreleri ise savunma mekanizmasıdır. Kan vücudumuzun hayatta kalma ve gelişimini sağlayan en önemli faktördür. Bağışıklık ve sindirim sistemi onun sayesinde çalışır. 

Kan grubunuz sadece acil durumda birine kan vermek için belirlenmiş birşey değildir. Bu dar bakış açısından kurtulup, kan grubunuza göre hayatını şekillendirdiğinizde ise sizi çok sağlıklı ve mutlu bir hayat karşılar. 

Kan krupları asırlar boyunca türlerin bedensel ve psikolojik gelişimi, çevre ve hava faktörleri, göçler, adaptasyon vb koşullar derken zamanla evrimleşmiştir.

Kan hayat demektir. Bütün medeniyetler kan bağı ile kurulmuştur. Soy ağacımız kan bağımıza göre belirlenir. Kan simyasaldır, mistiktir. Kan kardeşi olmak diye birşey vardır. Kurban kan akıtmaktır.  

0 Grubu

Tüm insanlık tarihi 500.000 yıl önce başlar. Besin zincrinin en üstüne çıkan ve dünyanın en tehlikeli avcısı rolüne bürünen 0 grubu ise MÖ 40000 civarında başlar. Bu grup "avcı" gruptur. Avlanarak hayatta kalır. Dolayısıyla et yer. Kuvvetli bir sindirim sistemine sahiptir.Bağışıklık ve sindirim sisteminin güçlü olmasının nedeni varoluştan itibaren ilk besin kaynaklarına adapte olmalarıdır. Güçlü ve fazla salgılanan mide asitleri sayesinde eti rahat öğütürler. Av peşinde koşarak göç eden ilk insanlar zamanla avlayacak hayvan bulamayınca kıtlık yaşamamak adına farklı beslenme türlerini araştırmaya başladı. Bulundukları coğrafyada neler yapabileceklerini araştırmaya, yeni coğrafyalar keşfetmeye ve sosyolojik ilişkiler kurmaya başladılar. Bir arada kırsal alanda yaşamak sosyal yönden onları geliştirse de yeni hastalıkların oluşumuna neden olmaya başladı.

A Grubu

Avcı toplayıcı formundan yerleşik çiftçi moduna geçiş.

Enfeksiyonlar ve bakterilerle savaşan 0 grubunun evrimleşmesiyle ve yerleşik hayatlara geçilmesiyle MÖ 25000 - MÖ 15000 tarihleri arasında A grubu ortaya çıktı. 

Farklı bir bağışıklık sistemi geliştiren A grubu tarımla tanıştı ve insan vücudu için tahıl ve bitkilerden sağlayacağı proteini buldu. Nehirler, göller, denizler derken balık ve su ürünleri hayatlarına girdi. 

A grubuna "çiftçi" diyebiliriz.

B Grubu

Göçler ve ırkların karışımı.

MÖ 15000 - MÖ 10000 tarihleri arasında ortaya çıkmıştır. Avcıdan çiftçiye geçiş epey bir süre devam etmiştir. Bu geçiş esnasında bir denge kurulması gerekmiş ve göçler esanasında da bulunulan yere adaptasyon sağlamanın sonucu B grubu ortaya çıkmıştır.

B grubuna "denge" diyebiliriz.

B grubu, A ve O grubunun farklı bağışıklık ve sindirim özelliklerini bir arada bulundurur, bu yüzden daha dengeli ve uyumludur.

AB Grubu

Modern çağda birbiriyle alakası olmayan grupların kaynaşması.

MÖ 10000'den bu yana varlığını sürdüren hala da nadir bulunan yeni gelişmiş bir gruptur. Henüz hala nasıl bir evrimleşmeden geçtiği tam olarak çözülmüş değildir.

Bu gruba "modern" diyebiliriz.

A ve B gruplarının güçlü ve zayıf yönlerinin bir arada bulunduğu, diğer gruplara göre daha enteresan gelişmiş bir sindirim ve bağışıklık sisteminin olduğu saptanmıştır. İyi yanı sindirim ve bağışıklık için pek çok engeli aşmış olmasıdır. Kötü olan ise, hem A hem de B grubunun en hassas ve zayıf yönlerini almış olmasıdır.

Kan Bilimi

Kan grubu ait olduğunuzdan ırktan daha eski ve etnik kökeninizden daha belirleyicidir. Uzun zamana yayılan evirmsel bir süreç geçirmiştir. Hala da önümüzdeki onbin yıl içinde yeni bir kan grubunun ortaya çıkması olasıdır.

Her grubu başta antikpor üretimini sağlayan antijenler olmak üzere kendi biyomedikal özelliklerine göre yer alır. Her grubun kendi özel antijeni vardır.

O kan gurubunda antijen yok
A grubundaki antijen A
B grubundaki antijen B
AB grubunundaki antijen hem A hem B

Fukoz denilen şeker ilk 0 grubunda şekillenir.

A grubunda fukozdan ayrı olarak bir de N-asetil-galaktozamin denilen şeker vardır.

B grubunda bir fukoz ve bir D-galaktozamin vardır.

AB grubunda ise hepsi birden vardır. Bu sayede diğer kan gruplarına ayrı ayrı uyumlu olabilmesini sağlar.

Kan grubunun beslenmeye alakası ne?

Yediğimiz herşey kanımızla reaksiyona girer. Buna neden olan "lektin" denilen bir faktör vardır. Protein içeren besinlerde boldur. Eğer kan grubumuzda mevcut olan antijenle uyuşmayan bir protein yersek bu sefer lektinler organlarımızı hedef alır, ve o bölgedeki kan hücrelerine tutunmaya başlar. lektinler bu şekilde sindirim sistemine müdahale ederek insülin salgılatır ve metabolizmanın hormonal dengesi bozulur. 

Bu bilgi nedense pek çok uzmanın, fitoterapistin yada diyetisyenin ilgisini çekmez. Halbuki pek çok hastalığın, alerjik reaksyionların ve kilo verememenin nedenidir.

Lektinler o kadar çoktur ki onlardan kaçmak güçtür. Önemli herkesin kendi kan grubuna uymayan lektinlerle baş etmesidir. Örneğin, gluten özellikle 0 grubunda ince bağırsaktaki dolaşımı zora sokar. Tavuk A ve 0 grubu için faydalı iken, B ve AB grubu için bir tehditdir. Kas dokusunun gelişimini önler. 

Kan grubunuzun güçlü ve zayıf yönlerini bilirseniz çok sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.Hasta olmaz, hastalıkları kolay atlatabilirsiniz.

Kan grubunuza uymayan yiyecekler yediğinizde güç kaybeder, sindirim problemleri yaşar, tanisyonunuz çıkar, halsiz ve btikin hisseder, alerjik reaksiyonlar gösterebilirsiniz.

Örneğin;

0 grubu et, balık gibi yüksek protein içeen besinlere ve sebze ve meyvelere olumlu tepki verirken, un ve unlu mamüller, süt ve süt ürünleri onlar için uygun değildir.

A gurubu daha çok vejeteryan beslenmeye açıktır. Ayrıca baklagillere, tahılalra, soya içeren yiyeceklere, sebze ve meyvelere olumlu tepki verir.

B grubu kuzu,kyoun dışında diğer etlerden uzak durmalıdır. Diğer grupların aksine süt ve süt ürünleri onlar için faydalıdır. Un ve unlu mamüller tehdit oluşturur, bağırsakta mayalanmaya yol açar. Sebze ve meyve iyidir. 

AB gurubu hem A hem B ihtiva ettiğindne biraz komplikedir. A ve B nin kaçınması gerekenden onlar da kaçınır. En iyi beslenme vejeteryan türdür. Yasakları ve serbestleri çok çeşitlidir.

Uzun dönemde kan grubuna göre beslenme sizi kalp ve damar hastalıklarından, sindirim problemlerinden , kanserden, aşırı kilodan, diyabetten, tansiyondan, virüs ve enfeksiyondan, alerjiden, erken bunamadan, yaşlanmadan korur ve sizi güçlendiren, genç tutan bir siha haline gelir. 

Kaçınmanız gereken her besin vücudunuza zehir etkisi yapar.


Kanser tedavisinde kullandık

Bu yöntemi kullanmadan önce kanserli hastaları klasik Qigong hareketleri, nefes, meditasyon ve şifa seansları ile iyileştiriyorduk. Ancak beslenme de bir o kadar önemli idi.

O zamanlar dikkat ettiğimiz en önemli ve halen kullandığımız yöntem alkali beslenme idi. Bağırsağı mayalanmadan kurtarmak, vücudu asidasyondan arındırmak birincil hedefimizdi. 

Buna bir de kan grubuna göre beslenmeyi ekleyince hastalar her zamankinden daha hızlı iyileşmeye başladı ve bunu yaşam tarzı haline getirenler ise bir daha da hasta olmadı. Kovid dahi olmadılar.


Etler

0 Grubu yüksek metabolizması ve güçlü mide asidi ile eti rahat öğütür. Kırmızı et onlar için en uygundur. Kümes hayvanları yiyebilirler ama bir faydası yoktur.

A grubu için sindirimi zordur, bu yüzden proteini sebzelerden karşılaması daha doğrudur. Mesela soyadan, brokoliden... Deniz mahsullerinin serbest olanlarından ve tofudan da sağlayabilirler. 

B grubu hem düşük hem yüksek proteine kolay adapte olur. Kırmızı et türleri faydalı iken, beyaz et bir o kadar zararlıdır. B grubundakilerin kas dokusuna yapışan lektin kasları zayıflatır, güçsüz bırakır, genetik bağışıklık sistemini bozmaya başlar. Nadiren tavuk yerine hindi önerilebilir.

AB grubu içindaha çok deniz mahsülleri ve tofu yararlıdır. B grubu gibi sistemleri kırmızı ete uyum sağlayabilir. Eti her zaman küçük porsiyonlarda tüketmeleri gerekir. Mide asitleri yeteri kadar güçlü ve fazla değildir. 

Süt ürünleri - Yumurta

İnek sütünden üretilen süt ürünlerinde ortalama  %4-9 karbonhidrat, %3-5 yağ, %3-5 protein bulunur. Kalanı sudur. Süt demir, C ve B3 vitaminleri açısından fakirdir. Bol A vitamini içerir.Kaymaksız süt vitaminsiz süttür. Temel amino asitler açısından ise süt değerli bir protein kaynağıdır. 

Günümüz şartlarında inek sütü faydadan çok zararlıdır. Yetiştirilme şartları, yedikleri yemler, oldukları aşılar, hormonlar, stres faktörü derken inek sütünde çok fazla zararlı antibiyotik bulunur. Aşırı tüketimi kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanserine yol açabilen derecede.. 

Kolesterol içerdiği söylense de kolesterol tıbbın uydurduğu en büyük yalanlardan biri olduğu için tereyağ yemek faydalıdır. Bağırsak ve sindirim sistem için faydalı olan yağ asitleri içerir. 

0 grubu için yeterli bir protein kaynağı değildir. Az miktarda yumurta yiyebilirler. Peynir tüketimi bu grup için sağlıklı değildir.  Süt içemedikleri için ve bitkilerden de tam olarak sağlayamayacakları durumlarda takviye olarak kalsiyum almaları gerekir.

A grubu için uygun değildir. Sütte bulunan D-galaktazomin şekerine karşı antikor üretir. (D-galaktazomin B grubuna aittir, B'ye ait birşeyi reddettiği için antikor üretir). Bu yüzden süt tüketince çok mukus salgılarlar. Sinüs vb sorunlar da var ise kaçınmaları şarttır. 

B grubu bu ürünlerden tam fayda sağlar, yiyebilir içebilir. D-galaktazominB grubu antijenini oluşturup fayda sağlar. Tavuk yasak olmasına karşın yumurta serbesstir çünkü yumurtada lektin bulunmaz.

AB grubu bazı süt ürünlerine uyum sağlayabilirken bazılarına karşı reaksiyon gösterir. Yoğurt, kefir gibi şeyler kolay sindirebilir. Mukus konusunda onlar da dikkatli olmalıdır. Süt tüketimi sonucu solunum yolu problemi, sinüzit, kulak iltihabı gibi problemler yaşayabilirler. Yumurta onlar için de faydalı bir besin kaynağıdır. Bir yumurta sarısı ile iki yumurta beyazı tüketmek maksimum fayda sağlar. 

Bunlar saymakla bitmez. Altta herkesin kan grubuna özel olarak hazırladığım sayfalara ulaşabilirsiniz. 

Bu bilgileri çok değerli bir bilimadamı olam Dr. Peter J. D'Adamo'nun bilgilerinden ve şimdiye dek çıkan bütün yayınlarını okuyup derleyerek hazırladım. En altta listelediğim kitaplarını okumanızı çok ama çok tavsiye ederim. Benim bilgilerim özet niteliğindedir.


Evet gelelim linklere

0 Grubuna Göre Beslenme

A Grubuna Göre Beslenme

B Grubuna Göre Beslenme

AB Grubuna Göre Beslenme


Dr. Peter J. D'Adamo'nun kitapları

  • Eat Rigt 4 Your Type
    (Copmplete Blood Type Encyclopedia)
  • Kan Grubuna Göre Beslenme - Yakamoz Yayınları
    (4 kan grubu, 4 diyet, 4 egzersiz prog, 4 plan)
  • Kan Grubunuza Göre Diyet - Yakamoz Yayınları
    (4 kan grubu, 4 menü, 4 yemek listesi, 200den fazla tarif)



Kan Grubuna Göre Beslenme - AB GRUBU


 Kan grubuna (AB) göre beslenmen:

(yazım hataları için şimdiden özür dilerim)

Et-Balık: Etleri küçük prosiyonlarda tüketmeleri gerekir, mide asitleri çok iyi çalışmaz. Ab gurubu kadını göğüs kanserine karşı salyangoz yemelidir. Kabuklu deniz hayvanlarından ve pisi, barlam, gri dil balığı ince beyaz balıklardan uzak durmalıdır.

Süt ürünleri ve yumurta: Yoğurt, kefir, yağsız ekşi krema kolay sindirilir. Solunum yolu, sinüzit, kuak problemlerine karşı süt ürünleriden uzak durmalıdır.

Yağlar: zeytinyağ oldukça faydalıdır. Diğer katı yağlardan, bitkisel ve hayvansal yağlardan uzak durmalıdır.

Kuru yemiş: çekirdekler öenmli birer proteindir.ancak lektinden uzak durmalıdır. Yer fıstığı bağışıklığı destekler. Safra kesesi problemine karşı fındık yağı içilebilir.

Baklagiller: mercimek kanser önleyicidir. Barbunya ve kuru fasulye metabolizma yavaşlattığı için önerilmez. Kilo vermek için soya tüketilebilir, faydalıdır.

Tahıllar: kilo vermek için tahıl tüketimi azaltılmalıdır. Mısır ve kepekte bulunan lektinden uzak durulmalıdır. Pirinç, yulaf ve çavdar az tüketilmelidir.

Sebzeler: taze sebzeler kanser önleyici, kalbi koruyucu, bağışıklık güçlendirici maddeler içerir. Domates hariç hemen hemen tüm sebzeler faydalıdır.

Meyveler: alkali çeren mid asidini koruyanmeyveler faydalıdır (çilek gibi etli, zarlı kanuksuz meyveler, üzüm, erik). Muz, mango, guava gibi tropic meyveler zararlıyken ananas faydalıdır. Portakal mide için zararlı iken limon ve greyfurt faydalıdır.  Güne bir çay bardağı ılık suya yarım limon saıkarak başlamalılar. Gece boyunca biriken mukusu temizler. Alkali seviyesi yüksek vişne, yabanmersini ve üzüm suyunu tercih etmelidir.

Ot-Baharat: kalp sağlığı ve bağışıklık sistemi için düşük sodium içeren deniz tuzu tüketmelidir. Miso faydalıdır. Biberden uzak durmalıdır. Zaytinyağ, limon, sarımsak kullnılabilir. Şeker ve çikolatadan uzak durulmalıdır.

Lezzet katıcılar: mide kanserine karşı turşudan uzak durmlaıdır.

Çaylar: bağışıklık sistemi, kalp ve damar için bitki çayları içmelidir. Alfalfa, dulavratotu, sarıpapatya, ekinezya, alıç, meyan kökü iyidir. Yeşil çay kanserden korur. Hindiba, dulavrat ve çilek kansızlığa karşı demir emilimine yardımcı olur. Mide asidine yardım eden kahve önerilir.

Kilo aldırır: kırmızı et, barbunya, lima fasulyesi, mısır, karabuğday, buğday

Kilo verdirir: yeşil sebzeler, tofu, deniz ürünleri, süt ürünleri, yosun, ananas

Etler

Yararlı:

·        Hindi, kuzu, koyun, tavşan

Nötr:

·        dana karaciğeri, devekuşu, sülün

Uzak dur:

·        sakatat, pastırma, sucuk, domuz, sığır eti, tavuk, ördek, kaz, at, keklik, bıldurcın, sincap, uykuluk, kaplumbağ, av eti, süt danası, yürek, güvercin

Balık

Yararlı:

·        mezgit, lagos, çiroz, yelken, mersin,ton, turna, sinarit, maymun balığı, izmarit, tirsi, salyangoz, taze somon, sardalya

Nötr:

·        lüfer, köpekbalığı, ked balığı, tatlı su levreği, kılıç, tilapi, beyaz balık, yayın, sazan, midye, kefal, kayış, gölge balığı, kalamar, havyar, morina, iskorpit

Uzak dur:

Iskarmoz, hamsi, levrek, nüyük mersin balığı, istiridye, yengeç, istakoz, fume balık, kurbağa, mezgit, trança, ringa, ahtapot, alabalık, sarıbalık, karides, dil, kerevit, yılan balığı, deniz tarağı, çizgili levrek, sarıkuyruk

Süt Ürünleri-Yumurta

Yararlı:

·        Çökelek, köy peyniri, keçi peyniri, kefir, mozorella, rikotta, keçi sütü, ekşi krema, yoğurt

Nötr:

·        Kazein, çedar, isviçre peyniri, yumurta, gouda, gruyere, jarlsburg, Monterey jack, peynir altı suyu, fransız peyniri, paneer, teleme peyniri, dil peyniri, emmental, muenster

Uzak dur:

·        Amerikan peyniri, rokfor, fransız krem peyniri, kaz yumurtası, yağlı süt, parmesan, italyan peyniri, meyveli dondurma, dondurma, tereyağ, margarin, ayran

Yağlar

Yararlı:

·        Zeytin yağı

Nötr:

·        Badem, fıstık, soya, hint, balık yumurtası, keten tohumu, kanola, kuş üzümü

Uzak dur:

·        Hindistan cevizi, pamuk, aspir, susam, ayçiçeği, mısır

Kuruyemişler

Yararlı:

·        Kestane, ceviz, fıstık ve ezmesi

Nötr:

·        Badem ve ezmesi, keten tohumu, amerikan cevizi, kaju, çam fıstığı, aspir tohumu, pecan cevizi, kayın meyvesi, kızılağaç meyvesi

Uzak dur:

·        Fındık, haşhaş, susam, tahin, ay çekirdeği, kabak çekirdeği

Baklagiller

Yararlı:

·        Mercimek, soya fasulye, soy miso, tofu, soy tempe, navy fasulye, pinto fasulye

Nötr:

·        Kuru fasulye, kızıl fasulye, ak fasulye, soya gevreği, bezelye, soya peyniri, soya sütü, meksika turpu, demirhindi, barbunya, taze fasulye, yerli ve kırmızı mercimek, bezelye

Uzak dur:

·        Siyah fasulye, bakla, nohut, kidney fasulye, adzuki fasulye, lima fasulye, kuru börülce

Tahıllar

Yararlı:

·        Yulaf, kepeği, yulaf, pirinç kepeği, pirinç kıtırı, çavdar, kavuzlu buğday, akdarı

Nötr:

·        Arpa, pirinç lapası, kinoa, soya granülü, buğday kepeği, buğday tohumu

Uzak dur:

·        Karabuğday, kırma yulaf, kamut, mısır unu, çayırgüzeli, tapyoka, mısır gevreği

Ekmek-kek-makarna

Yararlı:

·        Esmer pirinç ekmeği, essene ekmeği, Ezekiel, akdarı, çavdar ekmeği, çavdar kıtır, wasa, ryvita

Nötr:

·        Glutensiz ekmek, hamursuz ekmek, yulaf kepeği çöreği, tam buğday ekmeği, filizli buğday ekmeği, kavuzlu buğday ekmeği

Uzak dur:

·      Mısır unu, noodle, arpa unu, enginarlı makarna hamuru

Sebzeler

Yararlı:

·        Alfalfa, karahindiba, patlıcan, brokoli, kereviz, maydanoz, salatalık, patates, pancar, mantar, hardal, havuç, kıvırcık lahana, karnabahar, yeşil lahana, sarımsak

Nötr:

·        Roka, kuşkonmaz, kimyon, lahana turşusu, acı marul, zeytin, bamya, tatlı kabak, su yosunu, su teresi, mantar, lahana, kişniş, deniz yosunu, ıspanak, pazı, zencefil, arpacık soğğan, şalgam, paprika, rappini, yeşil soğan, hindiba, rezene, eğrelti otu, pırasa, domates, marul, yuka

Uzak dur:

·        Enginar, aloe, siyah zeytin, biber, mısır, ışgın, şitake mantarı, sirkeli turşu, kapari, kırızı turp, limafasulye, yeşil ve sarı biber, yer elması,

Meyveler

Yararlı:

·        Kiraz, yaban mersini, incir, limon, üzüm, greyfurt, kivi, ananas, karpuz, kuru erik

Nötr:

·        Elma, kayısı, mürver, dut, çilek, kumkat, ahududu, kavun, şeftali, armut,   kumkat, ahududu, mandalin, nektarin, çilek, hurma, papaya, kuş üzümü

Uzak dur:

·        Avakado, muz, hind cevizi, mango, guava, böğürtlen, portakal, Trabzon hurması, nar, ayva, karambola, frenk inciri

Meyve suyu

Yararlı:

·        Lahana, kiraz, yaban mersini, kereviz, havuç, limon

Nötr:

·        Elma, kayısı, salatalık, papaya, nektarin, armut, greyfurt, mandalin, domates, üzüm, kuru erik

Uzak dur:

·        Guava, mango, portakal

Baharat-Çeşni

Yararlı:

·        Köri, zencefil, sarımsak, maydanoz, bayır turpu (acırga), güvey otu, şeker kamışı şurubu

Nötr:

·        Agar yosunu, elma pektini, ararot kamışı, fesleğen, defne, bergamot, lesitin, kakule, keçiboynuzu, pıl biber,, tarçın, karanfil, çikolata, kimyon, dereotu, bal, su yosunu, tamari, akağaç şurubu, mercanköşk, melas, kuru hardal, paprika, nane, safran, biberiye, adaçayı, geyik otu, esmer pirinç, demirhindi, tarhun, dağ kekiği, vanilya, kişniş, zerdeçal

Uzak dur:

·        Akasya, mısır nişastası ve şurubu, yenibahar, aloe, aspartame, arpa maltı, maltodekstrin, dekstroz, fruktoz, jelatin, şeker, biberler, sukanat, tapyoka, sirke, maya, msg, karajenan, anason, kapari, mısır nişastası/şurubu, karabiber, ketçap, salatalık turşu

Çaylar

Yararlı:

·        Alfalfa, geven, dulavrat, papatya, ekinezya, ginseng, akdiken, meyan kökü, boğa dikeni, maydanoz, kuşburmu, çilek yaprağı, zencefil

Nötr:

·        Kedi otu, kuş otu, hindibağlar, mürver, altınmühür, guarana, köpek otu, dut, ahududu, adaçayı, karaağaç, nane, kedi otu, dağ kekiği, civan perçemi, mine çiçeği, kayın

Uzak dur:

·        Aloe, arnavut biberi, öksürük otu, ışgın, şerbetçi otu, kızıl yonca, ıhlamur, sığır kuyruğu, şenna, çoban çantası, take çiçeği, kantaron, sinameki, çobançantası

İçecekler

Yararlı:

·        Yeşil çay

Nötr:

·        Bira, şarap, maden suyu, soda

Uzak dur:

·        Fermente içkiler, gazlı içecekler, kahve, siyah çay

Vitamin:  mide aside için C vitamini takviyesi (dut, kiraz, greyfurt, limon, ananas, brokoli), enfeksiyonlara karşı Çinko,  antioksidan takviyesi için Selenyum, papatya kedi otu gibi sakinleştirici bitkiler, bağışıklık için ekinezya, antioksidan olarak boğa dikeni ve kuersetin, protein emiliminde yetersizliğe karşı bromelain.


Kan Grubuna Göre Beslenme - B GRUBU

Kan grubuna (B) göre beslenmen:

Et-Balık: Düşük ve yüksek protein uyumludur. Kırmızı et iyi, tavuk etleri ve organik olmayan sığır etleri zararlıdır. Tavuk kas dokusuna yapışan ve bağışıklık sistemini bozan lektin içerir.

Mezgit ve morina gibi yağlı derin deniz nalıkları ve dil, barlam gibi beyaz balıklar faydalıdır. Istakoz, yengeç, midye, karides gibi kabuklulardan lektin yüzünden kaçınmalıdır.

Süt ürünleri ve yumurta: B grubu süt ürünlerinden tam fayda sağlar. Bu ürünlerde bulunan D-Galaktozamin B gurubu antijenini oluşturan şekerdir. Ekşi ve ağır peynirlerden kaçınmalıdır, sindirimi zordur. Yumurtada lektin bulunmaz, faydalıdır.

Yağlar: zeytinyağ oldukça faydalıdır. En az günde 1 yemek kaşığı tüketilmelidir. Sindirime olumsuz olduğu için susam, mısır, ayçiçeği zararlıdır. Keten tohumu nötrdür.

Kuru yemiş: Kuruyemiş faydalı değildir. Insulin seviyesini yükseltir. Pek çoğu lektin taşır.

Baklagiller: barbunya, kuru fasulye, börülce, soya fasulyesi dışındakiler insulin yükseltir. Soya ve tofu tüketimi zararlıdır.  

Tahıllar: pirinç ve yulaf faydalıdır. Buğday ve çavdarda  lektin olduğu için ve kan bozukluğu ve nabız sorunu yarattığı için zararlıdır. Mısır ve kepek tehlikelidir. Metabolizmayı yavaşlatır, insulin dengesini bozar, ödem yapar, yorgunluk hissi ve hipoglisemi yaratır.  Buğday sindirimi ve Metabolizmayı yavaşlatır, insulin dengesini bozar, yiyeceklerin yağ olarak depolanmasına neden olur, enerjiye çevrilmesine engel olur. Kavuzlu buğday tüketilebilir. Mercimek besin eminlimi önler, metabolizma ve hipoglisemi için zararlıdır.

Sebzeler: Domates panhemaglutiman içeridiği içinve mide zarına zarar verdiği için zararlıdır. Virüslere karşı savunması düşük olduğu için B grubu bol magnezyum içeren yeşil yapraklı sebzeler yemelidir. Patates, lahana ve hint yer elması tüketebilir.

Meyveler: hurma, nar ve hin inciri dışındaki meyveler genelde faydalıdır. Ananas özellikle faydalıdır, ödem atmaya yarayan enzim içerir.

Ot-Baharat: zencefil, acırga, köri, pul biberden kaçınmalıdır. Karabiber ve beyaz toz biber lektin içerir, zararlıdır. Tatlı baharatlar mideye zarar verir. Arpa maltı, mısır ve tarçından kaçınmalıdır. Pekmez, bal, beyaz/esmer şeker dikkatli kullanılmalıdır. Sibirya ginseng, gingo bloba hafıza geriliği, konsantrasyon eksikliği ev asap bozukluğuna yol açar. Yiyeceklere katmayın.

Lezzet katıcılar: lektin içeren ketçap dışındakileri az olmak şartıyla kullanabilir.

Çaylar: meyan kökü kan şekerini dengeler, kronik yorgunluğu geçirir. Zencefil zararlıdır. Nane sindirim için iyidir. Ginseng erken saatte içilebilir. Yeşil çay faydalıdır, kahve ve siyah çay az tüketilmelidir.

Kilo aldırır: mısır, mercimek, susam, buğday

Kilo verdirir: yeşil sebzeler, et, karaciğer, süt ürünleri ve yumurta, meyan kökü çayı

Etler

Yararlı:

·        Keçi, kuzu, koyun, tavşan ve geyik benzeri av etleri

Nötr:

·        Devekuşu, sığır eti ve kıyması, dana karaciğer, sülün, hindi, süt danası

Uzak dur:

·        Tavuklar, ördek ve kazlar, keklik, at, bıldırcın, sincap, uykuluk, güvercin, pastırma, sucuk, jambon, domuz, yürek

Balık

Yararlı:

·        Morina, havyar, orfoz, mezgit, trança, çiroz, maymun balığı, tatlı su levreği, turna, taze somon, sardalya, tirsi, dil, mersin, barlam, halibut,keler, sinarit

Nötr:

·        Lüfer, yelken balığı, deniz tarağı, gümüş balığı, kalamar, kedi balığı, kılıç balığı, gölge balığı, köğekbalığı, yayın, sazan, kefal, ringa (salamura), tekir, beyaz ve sarı levrek,

Uzak dur:

Hamsi, iskarmoz, çizgili levrek, karabalık,, yılan balığı, salyangoz, istakoz, somon fume, deniz alabalığı, mersin morinası, kerevit, kurbağa, kömür balığı, somon yumurtası, midye, deniz kabukluları, yengeç, midye, ahtapot, istiridye, karides, sarıkuyruk, beyaz balina, kaplumbağa

Süt Ürünleri-Yumurta

Yararlı:

·        Çökelek, köy peyniri, keçi peyniri, kefir, mozorella, rikotta, yunan feta peyniri

Nötr:

·        Tereyağ, çedar, krem peynir, emmental, peynir altı suyu, yayık ayran, gravyer, hollanda peyniri, isviçre peyniri, kazein, lor, meyveli dondurma, ghee arırılmış tereyağı, parmesan  brie fransız peyniri, Colby amerikan peyniri, gouda, soya peyniri, soya sütü

Uzak dur:

·        Rokfor, dondurma, dil, ördek, kaz, bıldırcın yumurtası

Yağlar

Yararlı:

·        Zeytin yağı

Nötr:

·        Balık, keten tohumu, ceviz, badem, kuş üzümü tohumu yağları

Uzak dur:

·        Avakado, kanola, hintyağı, hind cevizi yağı, mısır, pamuk, aspir, fıstık, yer fıstığı, ayçiçeği, susam, soya

Kuruyemişler

Yararlı:

·        Siyah ceviz harici hiçbiri

Nötr:

·        Badem ve ezmesi, amerikan cevizi, kestane, ak ceviz, pecan cevizi, avustralya fındığı, kızılağaç meryvesi

Uzak dur:

·        Kaju, fındık, çam fıstığı, tahin, haşjaş, fıstık ve ezmesi, kabak öekirdeği, susam tohumu, ay çekirdeği, şam fıstığı, antep fıstığı,

Baklagiller

Yararlı:

·        Barbunya, lima fasulyesi, navy bean (küçük beyaz fasulye), kırmızı kidney fasulye

Nötr:

·        Kuru fasulye, kızıl fasulye, yeşil taze fasulye, kuru bakla, meksika turbu, bezelye, demirhindi, ak fasulye

Uzak dur:

·        Adzuki, fasulyesi, siyah fasulye, nohut, pinto fasulyesi, mercimekler, kuru börülce, benekli bezelye, maş fasulyesi, soya ürünleri

Tahıllar

Yararlı:

·        Akdarı, yulaf kepeği, yulaf ezmesi, pirinç patlağı, pirinç kepeği, kavuzlu buğday, pirinç

Nötr:

·        Arpa, pirinç lapası, kinoa, farina, granola (kuru meyve ve tahıl gevreği), garpe nuts kahvaltılık gevrek

Uzak dur:

·        Buğdaylar, msırlar, iri yulaf, kamut, çavdar, tapyoka, horozibiği, tam buğday, tam tahıl

Ekmek-kek-makarna

Yararlı:

·        Esmer pirinç ekmeği, essene ekmeği, Ezekiel, akdarı, pirinç ekmeği

Nötr:

·        Glutensiz ekmek, yulaf kepeği çöreği, beyazlatılmamış saf un buğday ekmeği, kavuzlu buğday ekmeği, ıspanaklı makarna hamuru, kinoa, basmati pirinci, irmikli makarna

Uzak dur:

·      Horozibiği, mısır, çavdar, tam buğday, tam tahıl, kamut, ryvita, buğday kepeği çöreği, bagel, mısır unlu muffin, muffinler, fin crisp, wasa, pide
kuskus, noodles, arpa unu

Sebzeler

Yararlı:

·        Pancar ve yaprakları, maydanoz, havuç, lahanalar, mantar, karnabahar, yosun, hardal yaprağı, brokoli, patlıcan, yeşil/sarı biber, patates, zencefil

Nötr:

·        Roka, kuşkonmaz,
brüksel lahana, salatalık,  kişniş, dereotu, sarı şalgam, kereviz, beyaz turp, frenk kimyonu, arpacık soğanı, iskorçina, sarımsak, ıspanak, pazı, lahana turşusu, yeşil soğan, deniz yosunu, salatalık, karahindiba, rezene, kapari, dereotu, şalgam, su teresi, sakız kabağı, pırasa, marul, kereviz, turp, arpacık soğan, yeşil kabak

Uzak dur:

·        Enginar, zeytin, domates, mısır, ışgın, kırmızı turp, bal kabağı, avakado, tofu

Meyveler

Yararlı:

·        Muz, yaban mersini, üzümler, papaya, ananas, erikler, karpuz, kızılcık

Nötr:

·        Elma, kayısı, mürver, dut, çilek, kumkat, ahududu, kavun, ayva, guava, kivi,  şeftali, armut, mango, greyfurt, kiraz, böğürtlen, yaban mersini, limon, kumkat, ahududu, mandalin, nektarin, portakal, ayva, çilek, incir, hurma

Uzak dur:

·        avakado, hindistan cevizi, frenk inciri, hurma, nar, karambola, acı kavun, tranzon hurması, rhubarb (yayla muzu)

Meyve suyu

Yararlı:

·        pancar, ananas, papaya, yaban mersini, lahana, kızılcık

Nötr:

·        Elma, salatalık, portakal, limon, greyfurt, kiraz, mandalin, kayısı, nektarin

Uzak dur:

·        Domates, nar, hind cevizi

Baharat-Çeşni

Yararlı:

·        Köri, zencefil, maydanoz, bayır turpu (acırga), biber, arnavut biberi

Nötr:

·        Ananas, pulbiber, çikolata, hardal, tamari, sirke, keklik üzümü, lesitin, adaçayı, fesleğen, defne yaprağı, bergamot, akağaç şurubu, kişniş, dağ kekiği, tarhun, zerdeçal, sarımsak, bal, safran, kapari, kimyon, kakule, keçiboynuzu, geyik otu, nane, karanfik, krem tartar, dereotu, fruktoz, biberiye, turşu, reçel, hardal sosu, salata sosları

Uzak dur:

·        Akasya, mısır nişastası ve şurubu, glikoz, yosun lifi, tarçın, msg (çin tuzu), karabiber, beyaz biber, arpa maltı, maltodekstrin, jelatin, yenibahar, aspartame, şeker, tapyoka, badem özü, stevia, soya sosu, ketçap, sukanat

Çaylar

Yararlı:

·        Maydanoz, ahududu, ginseng, meyan kökü, zencefil, kuşburnu, nane,

Nötr:

·        Adaçayı, geven, papaya, kuş otu, karahindiba, ekinezya, akdiken, köpek otu, dut, sinameki, kılıçotu, saparna, karaağaç, kayın, civanperçemi, mürver, dağ kekiği, çilek yaprağı, kedi otu

Uzak dur:

·        Öksürük otu, mısır püskülü, kantaron, kırmızı yonca, ardıç, ıhlamur, sığırkuyruğu, guarana, ısırga, altınmühür, ışgın, çoban çantası, şerbetçi otu, sarısabır (aloe)

İçecekler

Yararlı:

·        Yeşil çay

Nötr:

·        Bira, şarap, siyah çay, kahve

Uzak dur:

·        Fermente içkiler, gazlı içecekler, soda

Vitamin:  Metabolizma katalizörü olan  Magnezyum takviyesi (300-500mg arası, yeşil sebzeler), mide asit dengesi, kronik yorgunluk, hipoglisemi için Meyan kökü, konsantrasyon için ginko,  kan gelişimi için Lesitin