14 Ağustos 2022 Pazar

Kan Grubuna Göre Beslenerek İyileşme

Kan grubu onbinlerce yıllık bir geçmişe sahip olan bilimdir. Hepimizin ayrı kan gruplarına sahip olması ise bizleri yaradılış itibariyle eşsiz kılar. Bu yüzden hepimizin aynı tip beslenmesi söz konusu olamaz.

Hatırlayalım: kırmızı kan hücreleri tüm hücrelere besin ve oksijen taşır. Beyaz kan hücreleri ise savunma mekanizmasıdır. Kan vücudumuzun hayatta kalma ve gelişimini sağlayan en önemli faktördür. Bağışıklık ve sindirim sistemi onun sayesinde çalışır. 

Kan grubunuz sadece acil durumda birine kan vermek için belirlenmiş birşey değildir. Bu dar bakış açısından kurtulup, kan grubunuza göre hayatını şekillendirdiğinizde ise sizi çok sağlıklı ve mutlu bir hayat karşılar. 

Kan krupları asırlar boyunca türlerin bedensel ve psikolojik gelişimi, çevre ve hava faktörleri, göçler, adaptasyon vb koşullar derken zamanla evrimleşmiştir.

Kan hayat demektir. Bütün medeniyetler kan bağı ile kurulmuştur. Soy ağacımız kan bağımıza göre belirlenir. Kan simyasaldır, mistiktir. Kan kardeşi olmak diye birşey vardır. Kurban kan akıtmaktır.  

0 Grubu

Tüm insanlık tarihi 500.000 yıl önce başlar. Besin zincrinin en üstüne çıkan ve dünyanın en tehlikeli avcısı rolüne bürünen 0 grubu ise MÖ 40000 civarında başlar. Bu grup "avcı" gruptur. Avlanarak hayatta kalır. Dolayısıyla et yer. Kuvvetli bir sindirim sistemine sahiptir.Bağışıklık ve sindirim sisteminin güçlü olmasının nedeni varoluştan itibaren ilk besin kaynaklarına adapte olmalarıdır. Güçlü ve fazla salgılanan mide asitleri sayesinde eti rahat öğütürler. Av peşinde koşarak göç eden ilk insanlar zamanla avlayacak hayvan bulamayınca kıtlık yaşamamak adına farklı beslenme türlerini araştırmaya başladı. Bulundukları coğrafyada neler yapabileceklerini araştırmaya, yeni coğrafyalar keşfetmeye ve sosyolojik ilişkiler kurmaya başladılar. Bir arada kırsal alanda yaşamak sosyal yönden onları geliştirse de yeni hastalıkların oluşumuna neden olmaya başladı.

A Grubu

Avcı toplayıcı formundan yerleşik çiftçi moduna geçiş.

Enfeksiyonlar ve bakterilerle savaşan 0 grubunun evrimleşmesiyle ve yerleşik hayatlara geçilmesiyle MÖ 25000 - MÖ 15000 tarihleri arasında A grubu ortaya çıktı. 

Farklı bir bağışıklık sistemi geliştiren A grubu tarımla tanıştı ve insan vücudu için tahıl ve bitkilerden sağlayacağı proteini buldu. Nehirler, göller, denizler derken balık ve su ürünleri hayatlarına girdi. 

A grubuna "çiftçi" diyebiliriz.

B Grubu

Göçler ve ırkların karışımı.

MÖ 15000 - MÖ 10000 tarihleri arasında ortaya çıkmıştır. Avcıdan çiftçiye geçiş epey bir süre devam etmiştir. Bu geçiş esnasında bir denge kurulması gerekmiş ve göçler esanasında da bulunulan yere adaptasyon sağlamanın sonucu B grubu ortaya çıkmıştır.

B grubuna "denge" diyebiliriz.

B grubu, A ve O grubunun farklı bağışıklık ve sindirim özelliklerini bir arada bulundurur, bu yüzden daha dengeli ve uyumludur.

AB Grubu

Modern çağda birbiriyle alakası olmayan grupların kaynaşması.

MÖ 10000'den bu yana varlığını sürdüren hala da nadir bulunan yeni gelişmiş bir gruptur. Henüz hala nasıl bir evrimleşmeden geçtiği tam olarak çözülmüş değildir.

Bu gruba "modern" diyebiliriz.

A ve B gruplarının güçlü ve zayıf yönlerinin bir arada bulunduğu, diğer gruplara göre daha enteresan gelişmiş bir sindirim ve bağışıklık sisteminin olduğu saptanmıştır. İyi yanı sindirim ve bağışıklık için pek çok engeli aşmış olmasıdır. Kötü olan ise, hem A hem de B grubunun en hassas ve zayıf yönlerini almış olmasıdır.

Kan Bilimi

Kan grubu ait olduğunuzdan ırktan daha eski ve etnik kökeninizden daha belirleyicidir. Uzun zamana yayılan evirmsel bir süreç geçirmiştir. Hala da önümüzdeki onbin yıl içinde yeni bir kan grubunun ortaya çıkması olasıdır.

Her grubu başta antikpor üretimini sağlayan antijenler olmak üzere kendi biyomedikal özelliklerine göre yer alır. Her grubun kendi özel antijeni vardır.

O kan gurubunda antijen yok
A grubundaki antijen A
B grubundaki antijen B
AB grubunundaki antijen hem A hem B

Fukoz denilen şeker ilk 0 grubunda şekillenir.

A grubunda fukozdan ayrı olarak bir de N-asetil-galaktozamin denilen şeker vardır.

B grubunda bir fukoz ve bir D-galaktozamin vardır.

AB grubunda ise hepsi birden vardır. Bu sayede diğer kan gruplarına ayrı ayrı uyumlu olabilmesini sağlar.

Kan grubunun beslenmeye alakası ne?

Yediğimiz herşey kanımızla reaksiyona girer. Buna neden olan "lektin" denilen bir faktör vardır. Protein içeren besinlerde boldur. Eğer kan grubumuzda mevcut olan antijenle uyuşmayan bir protein yersek bu sefer lektinler organlarımızı hedef alır, ve o bölgedeki kan hücrelerine tutunmaya başlar. lektinler bu şekilde sindirim sistemine müdahale ederek insülin salgılatır ve metabolizmanın hormonal dengesi bozulur. 

Bu bilgi nedense pek çok uzmanın, fitoterapistin yada diyetisyenin ilgisini çekmez. Halbuki pek çok hastalığın, alerjik reaksyionların ve kilo verememenin nedenidir.

Lektinler o kadar çoktur ki onlardan kaçmak güçtür. Önemli herkesin kendi kan grubuna uymayan lektinlerle baş etmesidir. Örneğin, gluten özellikle 0 grubunda ince bağırsaktaki dolaşımı zora sokar. Tavuk A ve 0 grubu için faydalı iken, B ve AB grubu için bir tehditdir. Kas dokusunun gelişimini önler. 

Kan grubunuzun güçlü ve zayıf yönlerini bilirseniz çok sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.Hasta olmaz, hastalıkları kolay atlatabilirsiniz.

Kan grubunuza uymayan yiyecekler yediğinizde güç kaybeder, sindirim problemleri yaşar, tanisyonunuz çıkar, halsiz ve btikin hisseder, alerjik reaksiyonlar gösterebilirsiniz.

Örneğin;

0 grubu et, balık gibi yüksek protein içeen besinlere ve sebze ve meyvelere olumlu tepki verirken, un ve unlu mamüller, süt ve süt ürünleri onlar için uygun değildir.

A gurubu daha çok vejeteryan beslenmeye açıktır. Ayrıca baklagillere, tahılalra, soya içeren yiyeceklere, sebze ve meyvelere olumlu tepki verir.

B grubu kuzu,kyoun dışında diğer etlerden uzak durmalıdır. Diğer grupların aksine süt ve süt ürünleri onlar için faydalıdır. Un ve unlu mamüller tehdit oluşturur, bağırsakta mayalanmaya yol açar. Sebze ve meyve iyidir. 

AB gurubu hem A hem B ihtiva ettiğindne biraz komplikedir. A ve B nin kaçınması gerekenden onlar da kaçınır. En iyi beslenme vejeteryan türdür. Yasakları ve serbestleri çok çeşitlidir.

Uzun dönemde kan grubuna göre beslenme sizi kalp ve damar hastalıklarından, sindirim problemlerinden , kanserden, aşırı kilodan, diyabetten, tansiyondan, virüs ve enfeksiyondan, alerjiden, erken bunamadan, yaşlanmadan korur ve sizi güçlendiren, genç tutan bir siha haline gelir. 

Kaçınmanız gereken her besin vücudunuza zehir etkisi yapar.


Kanser tedavisinde kullandık

Bu yöntemi kullanmadan önce kanserli hastaları klasik Qigong hareketleri, nefes, meditasyon ve şifa seansları ile iyileştiriyorduk. Ancak beslenme de bir o kadar önemli idi.

O zamanlar dikkat ettiğimiz en önemli ve halen kullandığımız yöntem alkali beslenme idi. Bağırsağı mayalanmadan kurtarmak, vücudu asidasyondan arındırmak birincil hedefimizdi. 

Buna bir de kan grubuna göre beslenmeyi ekleyince hastalar her zamankinden daha hızlı iyileşmeye başladı ve bunu yaşam tarzı haline getirenler ise bir daha da hasta olmadı. Kovid dahi olmadılar.


Etler

0 Grubu yüksek metabolizması ve güçlü mide asidi ile eti rahat öğütür. Kırmızı et onlar için en uygundur. Kümes hayvanları yiyebilirler ama bir faydası yoktur.

A grubu için sindirimi zordur, bu yüzden proteini sebzelerden karşılaması daha doğrudur. Mesela soyadan, brokoliden... Deniz mahsullerinin serbest olanlarından ve tofudan da sağlayabilirler. 

B grubu hem düşük hem yüksek proteine kolay adapte olur. Kırmızı et türleri faydalı iken, beyaz et bir o kadar zararlıdır. B grubundakilerin kas dokusuna yapışan lektin kasları zayıflatır, güçsüz bırakır, genetik bağışıklık sistemini bozmaya başlar. Nadiren tavuk yerine hindi önerilebilir.

AB grubu içindaha çok deniz mahsülleri ve tofu yararlıdır. B grubu gibi sistemleri kırmızı ete uyum sağlayabilir. Eti her zaman küçük porsiyonlarda tüketmeleri gerekir. Mide asitleri yeteri kadar güçlü ve fazla değildir. 

Süt ürünleri - Yumurta

İnek sütünden üretilen süt ürünlerinde ortalama  %4-9 karbonhidrat, %3-5 yağ, %3-5 protein bulunur. Kalanı sudur. Süt demir, C ve B3 vitaminleri açısından fakirdir. Bol A vitamini içerir.Kaymaksız süt vitaminsiz süttür. Temel amino asitler açısından ise süt değerli bir protein kaynağıdır. 

Günümüz şartlarında inek sütü faydadan çok zararlıdır. Yetiştirilme şartları, yedikleri yemler, oldukları aşılar, hormonlar, stres faktörü derken inek sütünde çok fazla zararlı antibiyotik bulunur. Aşırı tüketimi kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanserine yol açabilen derecede.. 

Kolesterol içerdiği söylense de kolesterol tıbbın uydurduğu en büyük yalanlardan biri olduğu için tereyağ yemek faydalıdır. Bağırsak ve sindirim sistem için faydalı olan yağ asitleri içerir. 

0 grubu için yeterli bir protein kaynağı değildir. Az miktarda yumurta yiyebilirler. Peynir tüketimi bu grup için sağlıklı değildir.  Süt içemedikleri için ve bitkilerden de tam olarak sağlayamayacakları durumlarda takviye olarak kalsiyum almaları gerekir.

A grubu için uygun değildir. Sütte bulunan D-galaktazomin şekerine karşı antikor üretir. (D-galaktazomin B grubuna aittir, B'ye ait birşeyi reddettiği için antikor üretir). Bu yüzden süt tüketince çok mukus salgılarlar. Sinüs vb sorunlar da var ise kaçınmaları şarttır. 

B grubu bu ürünlerden tam fayda sağlar, yiyebilir içebilir. D-galaktazominB grubu antijenini oluşturup fayda sağlar. Tavuk yasak olmasına karşın yumurta serbesstir çünkü yumurtada lektin bulunmaz.

AB grubu bazı süt ürünlerine uyum sağlayabilirken bazılarına karşı reaksiyon gösterir. Yoğurt, kefir gibi şeyler kolay sindirebilir. Mukus konusunda onlar da dikkatli olmalıdır. Süt tüketimi sonucu solunum yolu problemi, sinüzit, kulak iltihabı gibi problemler yaşayabilirler. Yumurta onlar için de faydalı bir besin kaynağıdır. Bir yumurta sarısı ile iki yumurta beyazı tüketmek maksimum fayda sağlar. 

Bunlar saymakla bitmez. Altta herkesin kan grubuna özel olarak hazırladığım sayfalara ulaşabilirsiniz. 

Bu bilgileri çok değerli bir bilimadamı olam Dr. Peter J. D'Adamo'nun bilgilerinden ve şimdiye dek çıkan bütün yayınlarını okuyup derleyerek hazırladım. En altta listelediğim kitaplarını okumanızı çok ama çok tavsiye ederim. Benim bilgilerim özet niteliğindedir.


Evet gelelim linklere

0 Grubuna Göre Beslenme

A Grubuna Göre Beslenme

B Grubuna Göre Beslenme

AB Grubuna Göre Beslenme


Dr. Peter J. D'Adamo'nun kitapları

  • Eat Rigt 4 Your Type
    (Copmplete Blood Type Encyclopedia)
  • Kan Grubuna Göre Beslenme - Yakamoz Yayınları
    (4 kan grubu, 4 diyet, 4 egzersiz prog, 4 plan)
  • Kan Grubunuza Göre Diyet - Yakamoz Yayınları
    (4 kan grubu, 4 menü, 4 yemek listesi, 200den fazla tarif)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder