Bana gaz veren ve Çin’e gidişimi tetikleyen şey, mesane kanseri olan bir kadının Çigong ustaları tarafından 3 dakika içinde iyileştirilmesini gösteren bir video olmuştu.
Çin’den döndüğümde uzun bir süre inzivaya çekilip sabah akşam düzenli Çigong egzersizlerimi ve meditasyonlarımı yaptım. Bu esnada sadece farkındalık yaratmak amacıyla Çigong hakkında dergilere makaleler yazdım. Ardından büyük ustalarımın yetkilendirmesiyle eğitim vermeye başladım.
Web sitemde yazdığım bir ibare yüzünden pek çok kişiden sitem dolu, hatta bazen hakaretlere varan yazılar aldım. Söylediğim, insanların benden şifa vermemi istememeleri, onlara kendi kendilerini nasıl iyileştirebileceklerini öğretmeyi hedefliyor olmamdı. “Madem Çin’e gittin, niye şifa vermiyorsun? Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?“ diyen okurlarım oldu.
Bir şifacının şifa sürecini anlatayım size. Elinizde aktaracak çok güzel, çok değerli bir bilgi vardır. Bu bilgi herkesin ortak kullanım alanıdır. Herkes gani gani faydalanır ondan. Bu bilgi kendi kendini iyileştirme sanatıdır. Ancak insanlar hasta olduklarında ilk önce kendilerine olan inancı yitirirler; kendilerinden başka herkesten, her şeyden medet umar hale gelirler. Doktorlar, ilaçlar, alternatif tıp, üfürükçü hocalar, aklınıza ne gelirse… İşin şifacı tarafına geri dönelim. Evet, elinizde gerçekten başkalarına verebileceğiniz bir şifa gücü vardır. Biri gelir, hastadır. Ona göre hastalığı her şeyden daha birincil önemdedir. Onu iyileştirirsiniz. Artık iyidir. İnsanların en büyük sorunu kredisini çabuk tüketme özelliğidir. Hastalığından kurtulmuş olmanın minnettarlığı kısa sürer. 3 bilemedin 5 ay sonra tekrar kapını çalar. Bu sefer de başka bir yerinde sorun vardır. En az birinci kez geldiğindeki kadar önemlidir onun için. Yalvarır yakarır. Bu geliş gidişlerin sonu yoktur. En kötüsü artık kendi sorunu kalmayınca bu sefer etrafındakileri size taşımaya başlar. “Bizim amcaoğlunun da sorunu var, ona da bakıver”. Bu sefer amcaoğlu size teyzekızını getirir. Zilleriniz sürekli çalar, telefonlarınız hiç susmaz. Şifacı olarak size yüklenen amaç bu değildir elbet. Seçim ustası mı yoksa durum kurbanı mı olacağınız size bağlıdır. Çekim yasasına göre “herkes seçimlerinde özgürdür”. Yukarıdaki örnekleri kendi şifacı ustalarımdan gözlemleyerek deneyimlediğim için onlar gibi “üfürükçü hoca” muamelesini görmeyi tercih etmedim. Benim de seçimim bu yönde oldu. Hatta ilanlar verip, kurslar düzenlemekten bile kaçındım. Çünkü amacım sadece Çigong’u kendi isteğiyle öğrenmek isteyenlerin beni bulması idi. Öğrenci hazır olduğunda hoca bekliyor olacaktı. Bu yüzden inzivaya çekildiğim beldede öğrencilerin beni bulup gelmesi beni hep mutlu etti.
Seçimim daha yüce olduğuna inandığım “kendi kendini iyileştirme” felsefesi oldu. Sevgi ilk önce insanın kendinde başlar. Kendini yeterince sevemeyen bir insanın başkalarına yeterince sevgi duyması ve göstermesi pek mümkün olmaz. Zira sizden taşanla beslenir insanlar. Sevgi koşulsuzdur. Koşulsuz sevgi ise ancak beklenti olmadan içten ve kalpten gelen bir sevgi seliyle gerçekleşir.
Çigong’un kendi kendini iyileştirme felsefesi tamamen beden-zihin-ruh bütünlüğüne dayanır. Bu bütünlüğü sağlamayı başaran her birey kendi içinde barışı, huzuru ve mutluluğu yakalar. Zihni berraktır. Her şeyin farkındadır. Enerji akışı vücudunda mükemmel seviyededir. Kendini, tüm insanları, tüm canlıları ve doğayı eşit derecede sever. Hepsinin “BİR” olduğunu bilir.
Bu felsefeyi benimseyen kişi etrafına ışık saçmaya başlar. Hiçbir şekilde dünyaya gönderilirken size yüklenen bir misyon yoktur. Böyle olduğuna inanıp kendini paralayan pek çok şifacı vardır. Sizin tek misyonunuz size verilen hayatı en iyi şekilde yaşamak ve bunu yaparken de etrafınızdakilere örnek olmaktır. Schindler’in Listesi’ni oluşturup “Yardım edemediğim kim kaldı?” düsturu ile yaşayamazsınız. Bu yüzden elinizde bir bilgi varsa, bu bilgiyi paylaşarak ondan kurtulabilirsiniz ancak. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, zenginleşir ve değer kazanır. Bilgi sadece sizde kalırsa, insanlara sadece yardım ettiğinizi sanırsınız. Yardımsever bir bencil olursunuz.
Şifacıların bir başka sorunu ise sahip oldukları yetileri tanrısal bir güç olarak görüp şifacılığın temeline inmemeleridir. Şifa verirken kullandığımız en önemli bölge alt dantiendir. Burası enerjinin depolandığı ve tetiklendiği yerdir (karnımızdaki ikinci beyin). Burası tüm duyguların en saf haliyle oluştuğu mucizevî bir yerdir. Bu bölgeyi kullanmada ustalaştığınız zaman artık şifa verebilir hale gelirsiniz. Artık orta dantien ve üst dantieni de kullanabilirsiniz. Orta dantien kalpten şifa, üst dantien ise düşünce gücüyle şifa diye adlandırılabilir. Kimi şifacılar doğuştan ya da sonradan kalpten veya düşünce gücüyle şifa yetenekleri olduğunu fark eder. Bunu tanrısal birer hediye olarak kabul ederler ve kendilerini ayrıcalıklı görürler. Hâlbuki en kullanmaları gereken yeri es geçerler. Hal böyle olunca bu tip şifacılar çok çabuk yorulurlar, bitkin düşerler; günde çok az hastaya bakabilirler ve pek çoğu senden benden daha hastadır. Pek çok şifacı genç yaşta aramızdan ayrılır. Bunun tek nedeni Çi enerjisini depolama, kendileri arındırma ve enerjiyi bir avatar gibi yönlendirme konularında ustalaşmamalarıdır.
Ellerinizden yoğun bir enerji akabilir, elleriniz cayır cayır yanabilir, elinizi koyduğunuz yer ateş gibi yanabilir ya da ne siz ne de alıcı hiçbir şey hissetmeyebilir. Enerji illaki görevini yerine getirir. Şifacıların en önemli sorunu ise hasta ve hastalıkla özdeşleşmeleridir. Verdikleri şifa karşılığında minnettar kalınmayı beklerler, hastanın onun sayesinde iyileşip iyileşmediğini çok önemserler ya da şifa veremedikleri için üzüntü duyarlar, sorumluluk hissederler. Dediğim gibi kimse size böyle bir misyon yüklemedi. Enerjiyi verir geçersiniz. Hasta ya da hastalıkla aynı titreşime girerseniz enerjiniz ayaklar altına düşer. Düşünce yapınız ondaki hastalığa olumsuz etki eder. Karşınıza gelen hastaya acımak, haline üzülmek vb. duygular her ne kadar insani duygular da olsa, sizin gardınızı düşüren etkenlerdir. Ellerinizden enerji akmaya devam eder ama zihniniz hastalığa, acımaya, durumun vahimliğine odaklanırsa onu zihinsel olarak var etmeye devam edersiniz ve faydadan çok zararınız olur. Meşhur videodaki gibi “vassa vassa” yani “sen çoktan iyileştin” olayına giremezsiniz. Bunun yolu ise gelen her vakaya karşı “nötr” olmayı başarmaktan geçer. Bunu en iyi başaranlar, isimsiz kahramanlar olarak acil serviste çalışan cengâver doktorlardır. Elinizi iyileşmesini istediğiniz yere koyduğunuzda bırakın enerji sadece aksın. Akan enerjiye karşı ne kadar nötr olursanız görevini o kadar iyi yapar. Kararsızlık, olumsuz düşünceler, hastalıkla bütünleşme, enerjinin de aklını karıştırır, görevini başarıyla tamamlayamayabilir. Sizin göreviniz sadece enerjiye yön vermektir, zira enerji sizin değildir. O evrene aittir. Size verilen hediye, onu alıp yönlendirme becerisidir. Enerjinin kendinden olduğuna inanıp kendini tanrısallaştıran ustalar kendine yazık eder.
Eğer günün birinde şifacı olmayı hedefliyorsanız, işe en başından başlamanızı tavsiye ederim. Evinize davul ya da gitar alıp, yaratana sığınıp deşarj olabilirsiniz. Doğaçlama takılabilirsiniz. Ama en baştan almanız gereken temel eğitimi almazsanız artık başa dönmek zor bir hal alır. Enerji depolamayı, enerjinin kendi vücudunuzda mükemmel akışını, enerjiyle dans etmeyi ustalık mertebesine getirmediğiniz sürece yarım yamalak bir şifacı olursunuz. Tüm bunların olmazsa olmazı da meditasyon, meditasyon, meditasyondur… Meditasyon olmadan yaptığınız Çigong ya da Taichi birer sabah egzersizinden öteye geçmez. Ancak meditasyon aklınıza geldikçe günde 20 dakika ayırmanızla sağlayacak bir denge değildir. Başlangıçta öyle bile başlasa, devamında artık yaşamınızın bir parçası halini alacak ve “medite” halde kalmanızı gerektirecektir. Meditasyon beden-zihin-ruh bütünlüğünü sağlayan tek unsurdur. Zihni berraklaştıran, sizi zehirleyen düşüncelerden arındıran, Çi ile bütünleşmenizi sağlayan ve farkındalığınızı artıran yegâne aracınız odur.
Bundan yüzlerce yıl önce biliminsanları şöyle demiş: “Öyle bir zaman gelecek ki insanlar birbirini iyileştirecek ve tıbba gerek kalmayacak.” Bunun yolu önce kendimizden geçiyor. Herkes kendini ve diğer insanları nasıl iyileştirebileceğini bilecek çünkü artık zihinlerini değil duyguların gücünü kullanacaklar.
Benden tıbbi Çigong talep eden pek çok öğrenci oluyor. Elbet herkes için onun da vakti gelecektir ancak ülkemizde buna sebat edecek sabırlı öğrencilere pek denk gelinmiyor. Kendilerini nazikçe reddediyorum çünkü almaları gereken temel eğitimi ve usta-çırak ilişikisini atlayarak kestirme yoldan şifa vermeyi amaçlıyorlar. Çi’de ustalaşmadan şifa vermeyi unutun; yaptığınız Çigong, Reiki, hangi tür şifa yöntemi olursa olsun.
Tekrar etmek gerekirse, şifacı olmayı tercih edebilirsiniz. Ama şifacı olmak usta olmak demektir. Her usta çıraklığını tamamlamak durumundadır. Eğer gerçekten hakkını vererek şifacı olmak istiyorsanız, usta-çırak ilişkisi yaşayabileceğiniz bir usta seçin kendinize. Sabırla, sebatla, bol pratikle siz de ustalaşın. Zira “Gong”un tanımı budur. Çi enerjisini kullanmada ustalaştığınız zaman artık siz de Çigong yapıyorum diyebilirsiniz.
Çi sizinle olsun.