1 Mayıs 2014 Perşembe

Üçümüz


“Onun arkadaşları ve sizinkiler, onun ailesi ve sizinkiler… Hani bu ilişki iki kişilikti? Bu konuya bir el atıp, ilişkinizi düzene sokmanızın zamanı geldi. Aranıza giren her kim olursa olsun ona bu ilişkinin iki kişilik bir ilişki olduğunu göstermeniz, yani sınırlarınızı çizmeniz şart” diyor akıl hocaları…
Yaklaşık on sene, belki daha fazla zamandır arkadaşınız olan birini düşünün. Yediğiniz içtiğiniz ayrı gitmiyor, belki aynı işte çalışıyor, beraber tatile çıkıyor, hayatın pek çok eğlenceli kısmını beraber paylaşıyorsunuz. Sonra ansızın arkadaşınızın hayatına sevgili denen bir varlık giriyor. Arkadaşınız daha birkaç haftadır tanıdığı bu varlık için sizinle artık görüşmez oluyor. Diyorsunuz ki, onu tanımak için onunla daha fazla vakit geçirmesi normal. Ama aylar geçiyor durum aynı. Artık onlar çift, siz bekâr olduğunuz için dışlanmaya başlıyorsunuz. “Damsız girilmez” misali, artık arkadaş toplantıları daha çok çiftlerden oluşan gruplar arasında yapılmaya başlıyor. Olur da denk gelirseniz, arkadaşınıza hafta sonu ne yapacağını soruyorsunuz, “Ayşe’yle Şile’ye gideceğiz, keşke senin de kız arkadaşın olsaydı, sen de bizimle gelirdin” cevabını alıyorsunuz. Gün gelip ilişkisi ters gidene ve sizle dertleşme ihtiyacı duyana kadar artık yalnızsınız. Lakin diyelim ki o gün geldi ve dertleştiniz. Biliniz ki, her zaman tekrar birleşme ihtimalleri var. Sakın ha, kötü bir laf söylemeyin ilişkileri hakkında. Onlar tekrar birleştiklerinde kötü olan taraf siz olursunuz. Ve tekrar birleştiklerinde sizinle dertleştiğini unutur gider, siz yine yalnızlığa bürünürsünüz. Bazı durumlarda sizin hiçbir şeyden haberiniz yokken bakarsınız arkadaşınız selamı sabahı da kesmiş. Anlarsınız ki size karşı bir dolduruş söz konusu.
Bir de olayın başka türlüsü vardır. Arkadaşınız bir sevgili yapar. Sevgilisi sizi reddetmez ama artık üçünüz varsınız. Arkadaşınızla görüşmenin yolu üçünüzün bir araya gelmesidir. Her yere üç kişi gidilir, ev buluşmaları üçünüz arasında olur. Arkadaşınızla teke tek buluşmanız hayal olmuştur. Yalnız arkadaşınızı değil sizi de kontrol altında tutmaya başlar sevgili denen. Arada bir arayıp size ayar bile çekebilir. En önemli günleri artık siz değil o organize eder. Sizin ise sadece telefon rehberinizi kullanır.
Bazen üçümüz olayında siz kullanılan taraf olursunuz. Arabanız vardır bir yerlere götürmeniz için sizi de dahil ederler, mecburiyetten. Bazen tesis yetersizliği vardır, o yüzden gelirler evinizde kalmaya. Onlar gelince ya bir yerlere gidersiniz ya da evde takılırsınız; ama önünüzde rahat durmazlar, sürekli bir oynaş hali, “oha” dedirtecek durumlar yaşarsınız, siz utanırsınız bakmamak için. Arada bir kontrol ederler bakıyor musun diye. Dünyanın en mongol tipini oynarsınız o an. Ya televizyona hipnoz olmuş gibi göz bile kırpmadan bakarsınız ya işiniz çıkar başka odaya gidersiniz ama bu sefer de ne zaman geri geleceğiniz sorunsalı vardır, olmadı uyuyor numarası yapılır. Üçümüz’ün biri yerin dibine girerken ikisine hava hoştur. Göz hakkı denen şey ise bu durumda yemez (!).
Bir de başka türlüsü de vardır. Arkadaşınız sizinle buluşacağı zaman akan sular durur. Sevgili olanın size güveni tamdır. Hatta artık o da sizi bir arkadaş olarak görür. Başı sıkıştığında arar, hal hatır sorar. Anaç/babaç bir tavırla yardımınıza koşar.
Bir de şöyle bir durum var: karşı cinsten çok ama çok yakın bir kankanız vardır. Kendinize bir sevgili yaptığınızda ilk etapta bu kankanın varlığı algılanamaz, bir açıklama getirilemez. “Ne ayak?” sorusuna davetiye çıkarılır. Daha sonra yersiz kıskançlıklara varan bu durum, bir süre sonra kankanızdan kopmaya kadar varır. Kankayla yapılan gizli görüşmeler bir nevi aldatma olarak bile nitelendirilebilir. Pek çoğuna göre de “When Harry Met Sally” filmindeki gibi, bir erkekle kadının arkadaş kalması mümkün değildir, bu yüzden kankalık eşler tarafından kabul edilebilir bir durum değildir. Kendi cinsinizden kankanıza bile tahammül edemeyen eşlerin karşı cinsten bir kankaya tahammülü imkân sınırları dahilinde değildir…
Sevgilinize arkadaşlarıyla vakit geçirmesi için fırsat verir, onların da sizi daha yakından tanımalarını sağlarsanız, ilişkinize girmeye çalışmalarını önlersiniz.
Bekârların, birliktelik yaşayan arkadaşlarına karşı gösterdiği sabır ve hoşgörü cennetlik bir davranıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder