1 Mayıs 2014 Perşembe

Su Mucizesi - Ne Kadar Sulusunuz?

Çin’de evlerine misafir olduğum ailelerin sofralarında hiç su görmedim diyebilirim. Bu insanlar bu kadar sağlıklarına özen gösteriyorken nasıl su içmezler diye düşünmüştüm. Meğer içiyorlarmış, hem de çok! Sadece suyu da içilmesi gerektiği gibi ve içilmesi gerektiği zamanlarda içiyorlarmış o kadar.
Kendimizi kandırmayalım. Bizler su içmiyoruz. Gün boyu epeyce sıvı tüketiyoruz doğru; çay, kola, ayran, meyve suyu, kahve… Bunların hiçbiri ama hiçbiri suyun yerini tutmuyor ve vücudun su ihtiyacını karşılamıyor. Aksine vücudu daha da susuz bırakıyor. Özellikle kafein benzeri maddeler içinde çözündükleri suyun vücut tarafından alınmasına engel olduğu gibi vücut depolarından da ekstra su alır. İnsanların su yerine bu içecekler içmeyi sürdürmelerinin nedenlerinden biri yüksek endorfin değerine olan bağımlılıkları. Kahveye olan bağımlılık bundan dolayıdır. Susadığımız zaman su yerine içtiğimiz kola, gazoz gibi asitli içeceklerse vücudun kimyasal yapısını ve merkezi sinir sisteminin kontrol mekanizmasını yıpratır. Süt bile suyun yerini tutamaz. Çünkü o bir besindir ve besin olarak alınmalıdır. Kaldı ki, süt tüketiminin insan sağlığına yararı son derece tartışmalı bir konudur.
Kafein hem kahvede, hem gazlı içeceklerde, hem de çok tükettiğimiz siyah çayda mevcuttur. İdrar miktarını artırır ve içtiğiniz sıvı miktarından daha çoğunu kaybetmenize neden olur. Melatonin bizi uykuya götüren sağlıklı bir salgıdır. Vücuda “Hadi artık yatma vaktin geldi” der. Kafein, melatonin üretimini baskılar. Her ne kadar uyarıcı etkisine kansak da, aslında kafein öğrenme ve bellek gelişiminde önemli rol oynayan fosfodiesteraz adlı enzimin çalışmasını da engeller. Çok kahve içenlerin en fazla hafıza sorunu yaşayanlar olduğuna dikkat edin. Ben bilişim dünyasından geldiğim için (yazılımcıların kahveyle ayık kalması) buna çok fazla şahit oldum diyebilirim. Yaşlılar, çocuklar, hamileler kafeinden uzak durmalıdırlar. Hamilelerde düşük tehlikesine bile neden olabilir. Günde 5-6 fincan kahve içenlerin kalp krizi riski çok fazladır. İçecekte var olan kafein, böbreklere giren miktardan daha fazlasının vücuttan atılmasına neden olur. Bu da beyin hücrelerinin enerji depolarının tüketilmesine yol açar.
Yapay tatlandırıcı kullanılan içecekler şeker lezzetinde oluğu için beyni kandırır. Vücuda enerji girdiği yanılgısını uyandırır. Beyin tüketilmek üzere bol şeker girdi alarmına geçer ve yanlış bir hesaplamayla karaciğere şeker depolaması emrini verir. Vücuda girdiği sanılan şeker ihbarı asılsız çıkıp da hiçbir yerde şekere rastlanmayınca, beyin ve karaciğer bu enerji açığını kapatmak üzere açlık hissini ortaya çıkarır. Bu da çok rastlanan kilo sorunlarını ve obeziteyi doğurur. Aspartam ise beyin tümörü riskini artıran en tehlikeli maddelerden biridir. Kafeinsiz kola, kafeinsiz kahve vb reklamlara kanmamanızı şiddetle tavsiye ederim.
Alkole gelince. Bilirsiniz bira içenler bir iki tuvalete koşarlar. Alkol idrar miktarını artırır ve dehidrasyona neden olur. Alkol beyin hücrelerini susuz bırakır. Karaciğere zarar vermesi, iktidarsızlığa yol açması, bağışıklık sistemini çökertmesi, kanser riskini artırması gibi zararlarını bir yana bırakacak olsak bile yarattığı susuzluk hissi endorfin salgısını artırır ve bu da ona karşı olan bağımlılığı ortaya çıkarır. Alkol ağrı merkezlerini ve beynin diğer tüm işlevlerini engeller. Bastırılmış, görmezden gelinmiş her türlü duygu alkolün etkisiyle saklandığı yerden fırlayabilir: taşkınlıklara, duygusal patlamalara hatta depresyona neden olabilir.
Meyve suları suyun yerini tutsun diye fazla miktarda tüketildiğinde histamin üretimini artırır ve astıma neden olabilir. Astım hastalarının asıl sorunu aslında susuzluktur. İçindeki doğal şeker bile karaciğerin yağ depolamasına neden olur. Mide ekşimesi, eklem ağrıları, bel sorunları, migren, kolit ağrısı vb pek çok rahatsızlık vücudun susuz kaldığına işarettir. Çok uzun süreli susuzluk ise kansere bile yol açabilir. Bazı insanlar tanıyorum, hiç ama hiç su içmezler. Kahvaltıda meyve suyu ve çay, gün içine sürekli kahve, yemeklerde kola, gazoz ya da ayran içerek günü bitirirler. Bunların su içtiği tek zaman sıcak yaz günleridir. O yüzden güneşe teşekkür borçluyuz.
Susuz kalan vücut sinyal vermeye başlar. Buna kulak verilmezse bu sefer her ne kadar susuzluğa karşı dayanıklı olduğunu sansa da vücut kendi rezervlerinden su kullanmaya başlar ve ihtiyacı olan bölgelere su gönderir. Vücut yağ depolayıp protein ve nişasta rezervlerini kullanmaya başlar. Çünkü bunları parçalamak yağları parçalamaktan daha kolaydır. Susuzluk artmaya devam edince de sistem bir ya da birkaç yerinden çökme noktasına gelir ve bu çoğunlukla aniden olur. Su eksikliğinden kaynaklanan bu durum doktorlar tarafından bir hastalığın başlangıcı sanılıp ilaçla tedavi edilmeye çalışılır.
Susuz var olabilen tek bir canlı yoktur. Bize yaşam gücü verir. DNA’ların onarımı için çalışır. Bağışıklık sisteminin merkezi olan kemik iliğini güçlendirerek kanser de dahil olmak üzere pek çok hastalığa karşı direnç sağlar. Besinlere enerji verir. Suyu olmayan kuru bir besinin vücuda hiçbir katkısı yoktur. Emilimini artırarak besinlerin rahat sindirilmesini sağlar. Hücreye oksijen verir. Atık gazları atılmaları için akciğere taşır. Zehirli atıkları da toplayarak böbreklere ve karaciğere getirir. Su, eklemlerdeki kayganlaştırıcı maddedir. Arterit, sırt vb ağrıların temel sebebi su eksikliğidir. Bağırsakları çalıştıran en önemli maddedir. Kalp krizine karşı koruyucudur. Damarlardaki pıhtılaşmayı önler. Vücudun ısıtma ve soğutma sistemi için gereklidir. Vücuttaki elektriği taşıyan odur, bu yüzden beyin fonksiyonları ve zekâ için, hafıza ve dikkat için çok gereklidir. Stres ve depresyonu hafifletmeye yarar. Migren ve baş ağrısı için birebirdir. Cildi temizler ve yumuşatır. Gözlere parlaklık veren odur. Kilo vermeye yardımcı olur. Düzenli ve yeteri kadar su içen biri, acımasız bir diyet uygulamaya gerek kalmadan zayıflar. Kafein, alkol ve bazı ilaçlara karşı duyulan bağımlılık hissinden kurtarır.
Vücudun çeşitli yollarla kaybettiği su ve tuzu telafi edebilmek için her gün en az iki litre su ve yarım tatlı kaşığı tuza ihtiyacı vardır. Kilosu fazla olanlar her bir kilo için 30 mililitre su tüketmelidir. Acıktığınız her an yemek yemek sizin için zararlı olabilir ama susadığınız her an su içmek durumundasınız, tavsiye edilmese de susadıysanız yemek ortasında bile için. Altı veya sekiz saatlik bir uykudan sonra kaybedilen ve ihtiyaç duyulan suyu telafi etmek için, kalkar kalkmaz iki bardak su içmek hem su ihtiyacını karşılar hem de sindirim için faydalı bir güne başlangıç ritüelidir.

SU VE TUZ

Tuz ihtiyacını karşılamadan alınan aşırı miktardaki su zararlı olabilir. Örneğin sporcular, antrenman esnasında çok fazla su ve tuz kaybederler ama sadece kana kana içerek su ihtiyaçlarını karşılarlar.
Tuz, astım ve alerjisi olanlar başta olmak üzere bütün canlılar için gerekli bir besindir. Eskiden o kadar değerliymiş ki, otacılar tarafından ağırlığınca altınla takas edilirmiş.
Tuz yıllarca bilgisiz doktorlar ve medya tarafından dayanaksızca kötülenip durdu. İyotlu iyotsuz, şusu alınmış busu konulmuş tuzlar piyasada dolaştı durdu. Tuzlar hücre içi sıvı dengesini sağlar. Zehirli atık maddeleri temizler ve hücrelerden atılmasını sağlar. Tuz suyun bir kısmını da hücre dışında tutarak hücre dışı su miktarını dengeler. Böylece hem içerde hem dışarıda denge sağlanmış olur.
Tercih edilmesi gerek en doğru tuz rafine edilmemiş deniz tuzudur.
Tuz vücutta stresi azaltan bir maddedir. Bir iki bardak su içtikten sonra dilinizin üzerine tuz koyun. Sizi zehirlemeden solunumunuzu kolaylaştırdığını göreceksiniz. Astım hastaları bu şekilde kolayca tedavi edilebilir. Böbreklerdeki asidi temizleyen ve idrar yoluyla bunu atan yine tuzdur. Oksijen kanser hücrelerini öldürür. Kanser hücreleri oksijensiz ortamda yetişir. Yeterince su alırsak, tuz kan hacmini artırır ve her yere yeteri kadar ulaşmasını sağlar. Dolayısıyla daha fazla oksijen alan hücreler kanserden de temizlenmeye başlar. Tuz kan basıncını yükseltmez, aksine suyla birlikte tansiyonu düzenler. Tuz almadan su içerseniz, su damarları dolduracak kadar dolaşımda kalmaz. Bu bazen bilinç kaybına yol açabilir. Bir iki bardak suyun ardından dile konan tuz çarpıntıyı giderir ve kan basıncını düşürür.
Şeker hastaları için de çok önemlidir. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur ve ensüline olan ihtiyacı azaltır. İletkenliği artırmak için okullarda deney yaparken tuz kullanıldığını biliriz. Vücutta da tuz, sinirlerin iletişim gücünü artırır. Besinlerin bağırsaklardan emilimi için gereklidir. Geçmek bilmeyen kuru öksürüğü olanlar dil üzerine konan tuz ile bundan kurtulabilir. Tuz, kas kramplarını tedavi eder. Ağızda aşırı tükürük salgısı tuz eksikliğine işarettir. Kemiklerin sağlamlığı için de tuz gereklidir.
Marketlerde satılan sofra tuzlarına toz halinde kalabilmeleri için alüminyum silikat katılır ve yararlı pek çok mineralden mahrum bırakılır. Alüminyum sinir sistemi için tehlikeli bir toksik maddedir. Bu yüzden rafine edilmemiş deniz tuzu yada Himalaya tuzu kullanmak daha faydalıdır.
Sporcular spordan önce tuz alarak akciğer kapasitelerini artırabilir. Aşırı terlemeye de engel olmuş olurlar. Meyve sularına hafif tuz eklemek faydalıdır. Zira potasyumun fazlası zararlıdır. Tuz iç ve dış hücre sıvı dengesini düzenler ve sodyum ve potasyum alımını dengeler.
Dikkat edilmesi gereken suyu da tuzu da kararında tüketmektir. Fazla alınan tuz kiloya sebep olabilir.
İnsan yaşlandıkça mide daha az asit üretmeye başlar ve et gibi ürünleri sindirmede zorluk çekilir. Yemekte yenilen turşu ya da sirkeli ekşi salata ile eskilerimiz buna nispeten çare bulmuşlar. Sindirim güçlüğü çekenler sofralarından limon, sirke ve turşuyu eksik etmesinler.
Su sağlıktır ama tuzu ihmal etmeden!

SUYU NASIL, NEREDE VE NE KADAR İÇMELİ


Çinliler “Suyu yer gibi için” der. Yani bizim kana kana su içmenin tam aksi. Suyu ya da sıvı içecekleri ağızda bir miktar bekletip öyle yutmak daha sağlıklıdır. Üstelik tükürük bezleri ile kana daha çabuk karışacağı için daha da çok fayda sağlar. Acıktığınız zaman buna dur diyebilirsiniz, hatta dur demelisiniz de, ama susadığınız her an su içmek durumundasınız. Yemeklerde su içilmemesi tavsiye edilir, bu doğrudur. Ama yemek esnasında bile susarsanız buyurun için.
Susamak dışında kaidelere uyacak olursak eğer, suyu yemeklerden yarım saat kadar önce içmekte fayda var. Yemek esnasında herhangi bir sıvı alınmamalı ve yemekten sonra bir saat kadar beklenmelidir. Yemek esnasında alınan su midenin asit baz dengesini şaşırtacağı için sindirim problemine neden olabilir. Sabah kalkar kalkmaz içilen bir bardak ılık su güne iyi başlamanızı sağlar. Organları uyandırır, sindirimi kolaylaştırır. Yatmadan önce içilecek bir bardak su ise rahat uyumanızı sağlar, uyku esnasında yaşanacak kalp krizi riskini önler.
Vücudumuzda dolaşan Çi’nin soğukla pek arası yoktur. O yüzden hem besinleri hem de sıvıları soğuk tüketmekten kaçının. Sıvıları oda sıcaklığında tüketmeye özen gösterin. Her susadığınızda beklemeden su için dedik ama su içmek için illa da susamayı beklemeyin. Zira susamadığına inanıp ve bunu maharet sanıp hiç su içmeden yaşayan insanlar tanıyorum.
Yanınıza çalışırken, kitap okurken, bir şeyler seyrederken bir miktar su koyun ve onu belli aralıklarda içerek bitirmeyi hedefleyin. Bir süre sonra su içme alışkanlığınız oturacak ve su içmeyi ister hale geleceksiniz. Hatta sağlığınız, görüntünüz, enerjiniz değişeceği için bunu daha bir mutlulukla yapacaksınız. Unutmayın, günde tüketmeniz gereken minimum su miktarı iki litre. Kimisi buna sekiz bardak der. Bardak boyutları birbirine karışır. Hasta iken tüketmeniz gereken su miktarı daha da fazladır. Bunu üç litreye kadar çıkarabilirsiniz. Çünkü hastalıklar doğrudan vücuttaki su kaybından olmasa bile, vücutta su kaybına yol açar. Çok terlersiniz ya da çok tuvalete gidersiniz.
“Terli terli su içme der” büyüklerimiz. Terlemek vücuttaki su kaybına işarettir ve vücut bas bas “su istiyorum!” diye bağırır ve su içmek gerekir. Ancak vücut ısındığı için soğuk içmek sakıncalıdır. Bu hem organlarımıza hem de damarlarımıza zarar verebilir. Ve elbette bizi hasta edebilir. Terliyken su için, hem de bol bol ama yavaş yavaş ve fakat soğuk su değil. Su içerken anneannem “Otur da insan gibi iç” derdi… Besinleri de, sıvıları da tüketirken oturarak yemek içmek daha sağlıklıdır.
Peki ya sıcak su? Suyun kaynar olanı da sakıncalıdır. Sıcağa yakın ılıklıktaki su yudum yudum içilirse çok faydalıdır. Özellikle sabahları aç karnına içine biraz da limon konularak içilen su, mideyi rahatlatır, sindirimi kolaylaştırır, vücut ısısını dengeler. Çocukların içtiği paşa çayı kıvamındaki sıcaklık en idealidir. Çin’de çay ikram edecekleri zaman “Sıcak su mu, çay mı?” diye sordular. Önce “Demleme çay istemiyorsan sıcak su vereyim içine kahve ya da sarkıtma çay koy” gibi bir şey algıladım ama gerçekten de sıcak su getirdiklerine şahit oldum. Çok soğuk havalarda, donduğumuz zamanlar da hemen çok sıcak şeyler içmek terli su içmek gibi sakıncalıdır. Zira, soğuktan büzüşen kan damarlarınızı bir anda sıcak ile genleştirmeye çalışmak tahribatlara yol açabilir. Çi’nin vücutta kolaylıkla dolaşabilmesi için besinleri de sıvıları da ılık tüketin.
DAMACANA TEHLİKESİ
Evlerin vazgeçilmezi haline gelen su damacanalarından mümkün olduğunca uzak durun. Bunların yerini kaliteli su arıtma cihazlarının almasını sağlayın. Damacanalar ucuz gibi görünür ama kalabalık ailelerde yüklü bir aylık masrafa neden olur. Senelik maliyetini hesaplarsanız belki de sizin için en uygun olanı su arıtma cihazı almak olacaktır. Bu cihazların bazıları sadece kireç çözer, bazıları da hem PH değerlerini hem de alkali baz değerlerini dengede tutar.
Damacanalar plastikten yapılmıştır. Bunlar uzun süre depolarda stoklanır. Bekleyen su tüm özelliğini yitirdiği gibi, durduğu yerde zehirlenmeye başlar. Üstelik bir dizi işlemden geçtiği için de tamamen niteliksiz, hiçbir besin değeri olmayan bir şey haline gelir. Halbuki suyun kalsiyum gibi besin değerleri olması gerekir, özellikle de çocuklar için. Bekletilen plastik de suya karışmaya başlar. Eskiden cam şişe suları vardı. Cam sağlıktır, suları camda saklamak en doğrusudur. Damacana kaçınılmaz ise en azından evde cam kapların içine doldurun, evinizde bari plastik içinde beklemesin. Geri dönüşüm elbet güzel bir şey. Ama damacanaların altında gördüğünüz geri dönüşüm işaretinde 3 veya 7 rakamı varsa bu tehlike arz eder. Vücuda iki kat daha fazla zarar veren biosfenol A (BPA) denen bir kimyasal maddenin yüksek olduğuna işarettir ve bu kalp, şeker ve kolestrerol için tehlikeli bir maddedir.
Herkes dikkat ediyorum suların PH değerlerine bakıyor. PH değeri ne kadar yüksekse o kadar iyidir diye bir mantık türemiş. Halbuki suyun içinde var olan o kadar madde listelenirken, florürden bahseden yok. Ve bu madde sulara zorunlu olarak ekleniyor. Florür insan için zararlı bir madde. Hatta diş macunlarının evlerimizdeki tehlike olduğunu söylesem benden iyice nefret edeceksiniz. (Üzülmeyin florürsüz organik diş macunları yada misvaklar bulmak mümkün).
Ben İzmirliyim. Eskiden belediyeler halka kaynak suyu dağıtırdı. Sonra sağlıklı olmadığı söylenerek kaldırıldı ve halka damacana alınması tavsiye edildi. Bu elbette damacana su satanların ceplerini doldurmaya yaradı. Halbuki Roma’da hâlâ halka eski usul kaliteli kaynak suyu dağıtılıyor. Biz daha mı modern oluyoruz?
Bu saatten sonra belediyelerin çeşmelerimizden akan suyun kalitesini artırıp içilebilir hale getirmesini beklemek yerine en doğrusu iyi bir su arıtma cihazı satın almak gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder